Segueix-nos:

TELF. CONTACTE 662 07 94 00
parallax background

Com reacciona el cervell dels infants davant d’una història

Imprimir
THE RAINBOW FISH
16 de juliol de 2018
article_bastardes_doris_juliol_18_xics
VULL AVORRIR-ME SÓC UN LEGO
17 de juliol de 2018
 

Com reacciona el cervell dels infants davant d'una històriaEls primers educadors dels nostres fills/es, som nosaltres, les mares i els pares. I una de les millors maneres d'ajudar al desenvolupament del llenguatge, la parla, el desenvolupament social, emocional i cognitiu dels nostres nens/es, és a través de la literatura oral. Explicant contes aconseguim uns beneficis molt positius en els nostres infants. Es familiaritzen molt d'hora amb nou vocabulari, millora la pronunciació de les primeres paraules, la seva comunicació i expressivitat és més fluida i desenvolupen una capacitat de comprensió del llenguatge molt positiva.

Però com és millor explicar els contes als nostres fills/es? Només de forma auditiva? Amb contes il•lustrats? O amb dibuixos animats?

Doncs un recent estudi del Dr. John Hutton de l'hospital infantil de Cincinatti ens ajuda a descobrir quina de les tres formes és més rica per als infants.

L'estudi es basa a estudiar les imatges en ressonància magnètica de 27 nens/es de 4 anys mentre se'ls explica històries a través de les tres metodologies citades anteriorment. Quan la forma era només auditiva, explicar un conte oralment, es va observar menys connectivitat general i que els nens estaven esforçant-se per comprendre el que se'ls explicava. No tenien imatges per tal de poder acabar d'entendre les relacions que s'establien en la història.

Quan es va provar la dels dibuixos animats es va observar massa connectivitat entre les diverses xarxes cerebrals. Segons els investigadors: "l'animació estava fent tot el treball per al nen". La comprensió era pitjor en aquesta activitat.

I, quan van provar el llibre il•lustrat, totes les xarxes s'equilibraven. Van establir major connectivitat entre les xarxes cerebrals, la percepció visual, el llenguatge,...

Quan utilitzem les imatges en l'explicació de contes aconseguim portar les imatges a la vida en les seves ments i per tant millora la comprensió i la creació de noves històries, millorant així la capacitat expressiva dels infants.

Així doncs, podem aprofitar les pròximes setmanes per gaudir dels meravellosos contes il•lustrats que tenim en les nostres biblioteques o fins i tot, perquè no, poder il•lustrar-ne un amb els nostres fills. Gaudiu moltíssim d'aquestes estones plenes i riques de llenguatge amb ells.Article per a la Revista Xics, juliol/agost 2018Montse Pedra