Segueix-nos:

TELF. CONTACTE 662 07 94 00
parallax background

Esmorzars i rendiment escolar

em_demano_carme_bosch_revista_xics_nov_18
EM DEMANO
9 de novembre de 2018
PARE-NADAL_TIO_NADAL_18
NADAL
4 de desembre de 2018
 

Esmorzars i rendiment escolarÉs freqüent en consulta trobar-te pares que es queixen del rendiment escolar dels nens. Els factors poden ser múltiples, però l'alimentació juga un paper transcendental en ajudar-los a poder estar més concentrats i desenvolupar millor les tasques.

El cos és molt savi, i després del dejuni nocturn, que en nens podria estar al voltant de les 9 a 10 hores, els nivells de glucosa en sang estan baixos.

Alerta màxima, els botons vermells del cervell s'encenen tots alhora. És el seu principal combustible i sense ell, l'òrgan més important del cos pot deixar de funcionar.

Però no patiu, perquè les hormones d'estrès com el cortisol, l'adrenalina, la noradrenalina, juntament amb el glucagó (hormona secretada pel pàncrees) van eficients cap al fetge per bolcar al torrent sanguini en forma de glucosa, tot el glucogen acumulat en aquest reservori especialment dissenyat per abastir al nostre protagonista: el cervell. De moment ja tenim la situació sota control.

Ara bé, és cert que em trobo en situacions on les mares i pares em comenten que els petits al matí no tenen gaire gana, i van a l'escola sense menjar res. Alerta!!! Les glàndules que comanden les hormones d'estrès, assessorades pel director general, seguiran alliberant adrenalina i cortisol per satisfer-lo. Aquests nens els serà impossible que amb unes hormones d'estrès tan elevades puguin rendir i prestar l'atenció durant aquell matí on el mestre els plantejarà un treball intel•lectual.

Per tant, primera norma important: Si volem ajudar a millorar el rendiment escolar, mai hauríem de deixar marxar els nostres fills a l'escola sense haver menjat de forma adient.

També als anys 70 i 80, amb el pànic als greixos saturats, es van posar de moda els cereals industrials refinats com a hàbit alimentari sa, energia per tot el dia ens deien els anuncis, ho recordeu? Lluny de tot això, els cereals refinats són una opció ràpida, però poc adequada si volem ajudar als nostres fills a fixar la seva atenció. Si a més, afegim grans quantitats de cacau en pols industrial, carregat de sucre, tenim la tempesta perfecta.

Aquests esmorzars d'alt contingut energètic i baix contingut nutricional afavoreixen una pujada molt ràpida de la glucosa en sang. La contrapartida serà una secreció d'una altra hormona, molt eficient per cert, la insulina que ràpidament els farà baixar la glucosa per sota dels llindars recomanables, produint l'efecte contrari, la baixada sobtada de glucosa, una autèntica muntanya russa pel seu estat d'ànim.

I com ja hem comentat, l’organisme engega totes les hormones d'estrès per tornar a generar glucosa pel nostre amic el cervell.

Per tant, un esmorzar amb cereals integrals no processats, a ser possible ecològics, amb algun fruit sec i llavors com la xia, el sèsam, les pipes de carabassa (fonts d'àcids grassos poliinsaturats tan importants pel cervell), els clàssics ous (truita, ou ferrat), unes llesques de pa ben elaborat amb tomàquet i oli d'oliva verge extra de primera premsada en fred i un formatge o un embotit de qualitat, poden ser alternatives més riques amb micronutrients, greixos i proteïnes que ajudin als nostres xics a poder gaudir d'un matí on totes les seves facultats intel•lectuals estiguin en plena forma i a punt d'aprendre.

Una peça de fruita a mig matí amb fruits secs, o bé un entrepà amb pa de qualitat, si potser de farines ecològiques millor i un farcit que sigui nutritiu, poden ser la clau per arribar a l'hora de dinar en les millors condicions.

Com veieu, la nutrició condiciona les nostres hormones i el nostre estat d'ànim, per bé o per malament, per tant, cal prestar atenció als aspectes nutricionals dels nostres menuts si volem que ells estiguin tranquils i puguin gaudir de l'esperit curiós que els caracteritza.


Article per a la Revista Xics, desembre 2018Cristòfol Talaverón i Planas


Farmacèutic i psiconeuroimmunòleg

Centre de Psicologia Carme Bosch

Servei de Psiconeuroimmunologia