Segueix-nos:

TELF. CONTACTE 662 07 94 00
parallax background

L.O.L O L.O.L

AVENTURAT_REVISTA_XICS_WEB
EL CONTACTE AMB LA NATURA
9 de novembre de 2018
childs-eyes_2
LA IMPORTÀNCIA DE LA MIRADA INFANTIL
9 de novembre de 2018
 

L.O.L O L.O.LPregunta Sebastián Bortnik:

- A quina edat van aprendre a caminar els vostres fills?

- Cap a l'any d'edat - es contesta.

- Oi que a cap pare i mare de la sala se li acudiria deixar-lo anar a sol a l'escola encara que tingui l'habilitat de caminar sol pel carrer?

Tothom té clar que no deixaria anar el seu fill o filla sols pel carrer, ja que podria atropellar-lo un cotxe, una moto, perdre's,...i, en canvi, es pregunta:

- Per què ho fem amb els nostres fills a les xarxes socials?

Pressuposem que ja tenen les habilitats per moure's-hi amb soltura. I sí, en saben, igual que saben caminar quan tenen un any i mig.

El problema principal a les xarxes socials és el desconeixement per part de pares i mares de com funcionen, què s'hi pot fer i què no s'hi pot fer. I jo em pregunto:

- Com podem acompanyar els nostres fills i filles al món digital si el desconeixem?

Ja us ho dic jo. Els acompanyem des de la por. El desconeixement genera por. I la por no és la millor emoció per acompanyar. El salt generacional digital és molt més llarg i més alt que el que es generava entre els nostres pares i mares i nosaltres. Tot va més ràpid, ens agradi o no, i les xarxes socials (no sé quines) han vingut per quedar-se i formen, i formaran, part de les vides dels nostres fills. De fet, tenen la seva mateixa edat.

L'única manera que tenim per acompanyar-los sense prohibir i/o desconèixer és aprendre'n. És aprendre què són, com funcionen i respectar-ne el seu ús. No podem entendre'ns si no sabem ni de què parlen. Encara me'n recordo quan jo, com a fill, deia "guai" i els meus pares em miraven estrany, però és que el "guai" em va acompanyar tota la meva adolescència (ja ho sé, tinc una edat!).


Només preguntem-nos si entenem els nostres fills quan ens parlen del món digital o ens els mirem amb ulls estorats! Les xarxes digitals generen relacions, digitals, però relacions, i que esdevenen relacions no digitals algun dia. Les xarxes digitals generen comunicacions que, de vegades salten el mòbil per arribar al carrer. És un món digital, però no virtual. És tan real com el bar on anem a prendre la cerveseta.

Per acabar. Saps què vol dir L.O.L? Doncs si no t'afanyes pot ser que arribis tard, i just quan et miris el teu fill o filla i li diguis que sí, i li piquis l'ullet, que ho saps, i que és un acrònim anglès que significa Lots of Laugh o Laughing out Loud, i que ho fan servir per riure, et dirà:

- Però on vas? Que me'n vaig a l'habitació a jugar al L.O.L. (acrònim del videojoc League of Legends).

De res. A disfrutar.

Article per a la Revista Xics, novembre 2018Enric Bastardas


Comunicador, il•lusionador i provocador
www.enricbastardas.com