Segueix-nos:

TELF. CONTACTE 662 07 94 00
parallax background

TRANSTORNS EN LA CONDUCTA ALIMENTARIA (TCA) EN INFANTS I ADOLESCENTS

Revista_xics_menuari
PLANIFICAR ELS ÀPATS
7 d'octubre de 2017
dislexia_imatge_revista_xics
LA DISLÈXIA II PART
15 de febrer de 2018
 

Transtorns de la conducta alimentària (TCA) en infants i adolescentsAvui en dia, els cànons de bellesa ens imposen 'estar prims' com un dels principals requisits per ser atractius i encaixar a la societat. Actualment, aquesta tendència s'ha accentuat amb l'avenç de la tecnologia digital. L'ús de les xarxes socials facilita el fenomen de la recerca activa de popularitat, i l'aparició de noves tendències associades a les xarxes socials conviden cada vegada més als adolescents i joves a donar importància a determinats aspectes com la imatge personal.

Per si això no fos poc, se'ns faciliten innumerables solucions per aconseguir-ho a través d'una multitud d'anuncis als mitjans: dietes miraculoses, productes de bellesa o fins i tot cirurgia estètica.

Aquesta pressió encoberta ha generat un augment desmesurat dels trastorns de la conducta alimentària (TCA), com ara l'anorèxia i la bulímia, així com altres trastorns de la imatge corporal, que afecten majoritàriament a nens, nenes i dones joves, però cada vegada més també en homes.

Alguns dels símptomes més característics són la pèrdua de pes considerable en un espai breu de temps, l'obsessió per l'alimentació i el control del pes, l'aparició de conductes compensatòries com realitzar exercici en excés o vomitar, l'aïllament social i l'aparició de simptomatologia ansiosa-depressiva.

Els TCA són provocats per diversos factors, però quan parlem de nens i adolescents adquireixen especial importància els factors de l'entorn.

Alguns dels principals factors de risc són la falta de comunicació entre els membres de la família, la preocupació excessiva dels progenitors per la figura corporal, la baixa capacitat de resolució de conflictes a nivell familiar, o la sobreprotecció, entre d'altres.

Sovint, els TCA apareixen com a conseqüència de pensaments erronis relatius a la dieta, la relació entre pes i bellesa i l'autoestima, tots ells aspectes fortament lligats a estereotips socioculturals, que com dèiem anteriorment fomenten aquest tipus de problemàtiques.

Les conseqüències d'aquests trastorns es manifesten a nivell nutricional, biològic, psicològic i social, i poden comprometre greument la salut de la persona que els pateix. Aquest, sovint a causa de creences distorsionades, no és plenament conscient del problema, ni de la repercussió en la seva salut física i mental.

Durant el tractament es dóna especial importància a la psico-educació sobre aquests trastorns, per tal de donar informació útil tant al pacient com als seus familiars. A nivell general, i tot i que el tractament s'adapta a les necessitats de cada persona i família, alguns dels objectius de la intervenció en aquest àmbit van dirigits a saber detectar els senyals d'alerta que desencadenen les conductes disfuncionals. També cal fomentar l'expressió emocional, reforçar l'autoconeixement de les pròpies necessitats, virtuts i debilitats, flexibilitzar l'autoexigència, entendre les conseqüències nocives de determinats actes, fomentar estratègies de regulació emocional i fomentar rutines sanes i adaptatives que incloguin activitats significatives per al pacient.

Al Centre de Psicologia Carme Bosch comptem amb psicòlegs especialitzats en aquest àmbit, juntament amb un equip de professionals en diferents camps de la psicologia, fet que ens permet oferir un tractament individualitzat i adaptat completament a les necessitats de cada cas. D'altra banda, comptem amb noves tecnologies com la realitat virtual, que ens permeten realitzar un tractament més atractiu i amè, que combina les sessions tradicionals amb l'ús d'aquestes noves tècniques.


Article per a la Revista Xics, octubre 2017Carme Bosch


Psicòloga Clínica
www.carmebosch.net